Når julen er vanskelig

Julen – en krydret blanding av nostalgisk glede, fylt med lys, varme og et budskap om håp i årets mørkeste måned. Barn og voksne har en stor forventning til den familiekjære høytiden som byr på kos, flotte gaver og tradisjoner.
Men ikke alle kjenner seg igjen i dette bildet, og det er så lett å glemme virkeligheten.
For mange blir følelser forsterket i denne tiden, det som er fint blir enda finere, og motsatt; det som er vanskelig blir ekstra vanskelig.

Lyden av bjelleklang, bjelleklang… men det er ikke alle forunt å høre bjellens muntre klang.
Kanskje betyr førjulstiden og julen vond ensomhet? Det er ikke så mye som skal til, for å vise omtanke for noen som opplever julen på en annen måte.

Skap et lysglimt.

Magisk jul med mening

Julen er en tid som handler om å skape gode verdier, gleden av å gi, være god mot hverandre og glede de som ikke har det så bra.
Det finnes flere organisasjoner, enkelt-personer og lag som vil gjøre noe for å glede andre.
Og givergleden gjør at det gjennomføres alt fra julemiddager for ensomme, julegryter for trengende til julegaver og muligheter for juleferie.
Virkningen av å bidra har mye å si for enkeltmennesker. Det skal føles godt og tenke på at man har støttet en god sak, både for den som gir og den som får.

Hjelpe hverandre

Det er nok mange som skammer seg over å be om hjelp, som ikke vil være til bry. Men innimellom trenger vi alle hjelp.
For de som synes det blir for tøft å be om hjelp, kan man for eksempel jobbe som frivillig på julearrangementer for andre som er i samme situasjon. Eller er det noe du er god på som kan gjøres i bytte? Bake, strikke, måke snø?
Mulighetene er mange for å hjelpe hverandre.
Det er så viktig å være oppmerksom på de rundt seg. Kanskje en bestemor som sitter alene, en nabo som trenger hjertevarme, en venn som har har opplevd forandringer i livet, eller barn som har en tøff hverdag. Julen kan by på utfordringer for mange, av både praktiske og økonomiske årsaker.
Så har vi de som føler de ikke strekker til, eller orker å skape en feiring når alt føles så mørkt.
Uansett årsak så er det viktig å oppleve sosial støtte og deltakelse fra andre.
Ta initiativ. Vær tilstede. Foreslå en helt hverdagslig aktivitet. Du kan invitere på kaffe, til å se en film, eller gå en liten tur.
Noen ganger kan det være lurt å bare møte opp. For det er godt å kjenne at noen bryr seg, og ofte gir sosiale møter glede selv om man ikke egentlig føler lyst og overskudd.

Sist, men ikke minst, vær god mot deg selv. Sett av tid til å slappe av og nyte øyeblikkene.
Vær ikke redd for å strekke ut en hånd, vær ikke redd for å ta i mot hånden.

Ta vare på deg selv og hverandre

🖤

Ensomt juletre søker gaver.

Ønsker du å bidra, eller ønsker en håndsrekning? Det er mange som ønsker din hjelp, eller ønsker å hjelpe deg og dine, ikke bare nå i førjulstiden men året rundt. Her har vi samlet noen:

Rett Fram Opplevelser jobber med barn og unge som av en eller annen grunn holdes utenfor det sosiale fellesskapet vi andre er en del av.

SuperSelma har via en innsamlingsaksjon på Facebook skaffet nærmere 100.000 kroner til aksjonen «LYSGLIMT til kreftsyke barn til jul».

Nordic Choice Hotels vil spre julemagi til så mange som mulig rundt om i verden, og har juletradisjonen «Ensomt juletre søker gaver», hvor du kan levere gaver under juletrærne i hotellobbyene.

Solidaritetsfondet jobber for at alle barn skal ha rett til å delta i minst en fritidsaktivitet. Frem til julaften inviterer Drammen Idrettsråd til en stor samfunnsdugnad for at alle barn og unge som ønsker skal få mulighet til å delta i en idrettsaktivitet.

Barnas Stasjon, som er et lavterskeltilbud, er et trygt møtested hvor barn og foreldre kan oppleve støtte, mestring og fine stunder. De ønsker å være psykisk helsefremmende og jobber for å styrke barn og unges oppvekstsvilkår. Familier med barn fra 0-8 år samt gravide er målgruppen.

Enestående familier gir rimelige fritidsopplevelser og aktiviteter er for egne barn og voksne – sammen.
Ett tilbud rettet hovedsakelig mot voksne som bor alene med sine barn og tenåringer.

•Julegryta er Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember. På Bragernes torg er gryta som vanlig plassert. For mange byr den på julestemning, for andre mat, varme klær − og verdighet. Med ditt bidrag i gryta kan en liten pjokk holde seg varm på føttene. En som søker nattely på pappesker kan få et varmt måltid. Den urolige kan finne fred når noen kan lytte og tilby en skulder.

Barnas Jul har tips i hvordan håndtere juleferingen når dere har felles barn men ikke bor sammen.
Familievernet vet at julefeiringen kan være tøff for skilte foreldre. Uansett er det barnas høytid, de voksnes behov må komme i andre rekke.

Julaften på Eiksetra. Gruer du deg til julekvelden fordi du ikke har noen å feire med eller ikke får feiret den av andre grunner? Eiksetra turisthytte inviterer til feiring på julaften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *