Spiralen

Tunnelen slynger seg opp seks og en halv gang rundt en akse og ender i friluft på Spiraltoppen

Spiralen er en heliksformet biltunnel i Bragernesåsen i Drammen. Innkjørselen ligger i bydelen Bragernes bak Drammen sykehus. Tunnelen slynger seg opp seks og en halv gang rundt en akse og ender i friluft på Spiraltoppen eller Nedre skanse. På toppen finner du en restaurant med uteservering, et friområde med utsikt over Drammensdalen og et Friluftsmuseet i gåavstand. I 2016 kåret CNN tunnelen til en av de flotteste i verden.

Innkjørselen til Spiralen ligger i et opprinnelig steinbrudd. Drammen skulle på 1950-tallet anlegge to nye gater: Rosenkrantzgata og Bjørnstjerne Bjørnsons gate og trengte store mengder stein til anleggene. Byingeniør Eivind Olsen lanserte ideen om å gjøre det kommunale steinbruddet til en attraksjon og samtidig mindre skjemmende ved å sprenge spiraltunellen innover i berget. Den ble dermed åpnet til Drammens byjubileum i 1961 av kong Olav V.

Tunnelen er 1650 meter lang og har en takhøyde på 3,50 meter. Den starter 50 meter over havet og ender 213 meter over havet. Det koster 35 kr for å kjøre opp og man kan betale både med mynter eller med kredittkort.

Foto: Zen Whisk og WikiCommons

360 video

Bergstien Drammen
Få veibeskrivelse