Ting å gjøre 17. mai : Her er tipsene du trenger


Årets 17. mai-markering i Drammen kommune vil bli noe helt annet enn vi noen gang har opplevd. Det meste blir annerledes, men vi kan likevel feire dagen.
Vi kan ta på finstasen, lage god mat, møte noen venner og familie, synge nasjonalsangen, spise is og gratulere hverandre med dagen. Vi kan gjøre dagen til noe helt spesielt, og vi kan feire sammen med resten av kommunen gjennom en digital sending. En digital feiring som vil bidra til å knytte hele kommunen enda tettere sammen.

Vi anbefaler at du som vil vite hvordan du kan feire nasjonaldagen i Drammen, melder deg inn i facebook gruppen «17. mai Drammen«. Dette er den offisielle gruppen for Drammen, og der vil vi oppdatere med program og praktisk informasjon nærmere selve dagen.

Program og aktiviteter rundt om i kommunen kan også lastes ned / se her

Husk å følge alle smittevernregler, hold avstand, ta vare på hverandre og ha en super feiring!

Her har vi samlet noen gode tips for store og små på nasjonaldagen.

1. Start dagen med en god frokost. Pynt bordet til en herlig feiring i rødt, hvitt og blått. Gi en vårlig følelse med pynt fra egen hage, som bjørkekvister og hageblomster.
Eller hva med å ta frokosten i sentrum eller ta en piknik langs elven?

2. Klokken 07 kan du oppleve kirkeklokkene i Bragernes kirke eller salutt fra Batteriøya. Deretter blir det markeringer rundt om i hele kommunen med kransnedleggelser, flaggheising og korps.

3. Klokken 08 starter sendingen. Dette er en digital variant av nasjonaldagen, som inkluderer både gamle og nye tradisjoner. Det blir et godt og variert program for dagen med blant annet: ordførerens tale, flaggheising, kransnedleggelser, det vil bli korps-innslag, russepresidentens tale, og ikke minst stemningsbilder fra alle barneskolene i Drammen. Videre vil det bli kulturelle innslag, innslag fra veteranbilkortesje, båtkortesje og «hjemmehos»-innslag. Sendingen ser du blant annet her på drammen.no. Her kan du se sendingen og programmet for dagen.

4. Del feiringen med alle innbyggere i Drammen! Bli med i den offsiseille 17.mai Drammen gruppen på FB. I tillegg kan du bruke taggen #17maiDrammen på Instagram. Bildene kan bli vist i sendingen. Her finner du Facebook gruppen.

5. Pølser og is er en klassiker for mange på 17. mai, og for noen blir det alltid litt for mye. Visste du forresten at verdensrekord for antall pølser spist i en konkurranse er utrolige 74 pølser i brød?

6. 17. mai er barnas dag, og for de minste er det en hektisk dag med lek. Sekkeløp, kaste hestesko og potetløp er noen av de faste aktivitetene. Men hva med å arrangere en kakeduell? Da setter du et kakestykke på hver av deltakerens tallerkener, og ved klarsignal er det førstemann til å spise opp kakestykket -med henda bak på ryggen!
En annen mindre grisete lek er å kaste ball i bøtte. Sett en bøtte på bakken eller heng den i et tre og prøv å treffe så mange baller i bøtta som mulig. Denne leken kan justeres i forhold til alder, med at bøtten plasseres lenger unna på de største barna.

7. Se korps. Korpsene kan spille som de pleier, men med god avstand og uten at noen følger etter dem i toget. I FB gruppen kan du finne info om hvor og når. Her finner du Facebook gruppen.

8. Klokken 13.00 skal hele Norge synge tre vers av nasjonalsangen, og folk oppfordres til å åpne vinduer og balkongdører og synge med den stemmen de har. (Teksten til disse versene finner du nederst i artikkelen).

9. Grillmat på 17. mai er en tradisjon for mange. Hva med å eksperimentere med noe nytt på grillen? Det finnes utallige mange gode oppskrifter på nettet. Visste du at i Drammen sentrum finner du to delikatesse butikker hvor du kan finne mye godt? Og enda flere steder som tilbyr ferdig «pakker». Feks Frukt&Grønt har en grillpakke som selges frem til og med fredag 15.05 (300,- pr pers). Den kan kjøpes i Vipps.
Eller dere kan nyte middagen på en av byens åpne restauranter:
• Pigen (12-20 i cafeen. 12-16 i 2.etg. Bordreservasjon inne. Drop inn på uteservering)
• Jonas B. Gundersen (12-20, kjøkkenet stenger en time før. Tar både bordreservasjon og drop inn)
• Bølgen & Moi (12- 19 bordreservasjon og drop inn)
• Skutebrygga (11-21 bordreservasjon inne, drop inn ute)
• Los Tacos (12-19 bordreservasjon og drop inn)

10. Nyt kalde eller varme forfriskninger. Hos Criollo Sjokoladebar (12 – 17) i tillegg til nydelig sjokolade i alle slags former, har de laget opp ekstra mye is. Starbucks (11 – 17) har spennende drikker som passer til sesongen. Hva med en Frozen Ice Tea, eller nylanseringen Flamingo Frappuccino?

11. Se sendingen på storskjerm! Dickens har åpent fra 13:00 – 19:00 og sender 17. mai i Drammen på storskjerm. Jonas B. Gundersen har åpent 12:00 – 20:00 og viser sendingen der de har skjermer.

12. Pakk sekken og flagget, og nyt stillheten i skog og mark.

PS: Trenger du mer tips og inspirasjon til alt fra dekke bord og blomster til bunadsko og pentøy? Drammen sentrum bugner av butikker som står klare til å hjelpe deg! Gjør et søk på våre sider, og kanskje finner du en ny favoritt butikk?

Vi håper alle lager sine egne, trygge og morsomme feiringer. Ta på dere finstasen, heis flagget, dekk på til fest, ha potetløp i hagen eller gå på stylter i gata. Sammen skal vi sørge for at dagen blir uforglemmelig!
Med det så ønsker vi alle sammen en riktig fin feiring. Ta vare på hverandre og nyt dagen.
Hipp, hipp, hurra!

Ja, vi elsker dette landet er Norges nasjonalsang, og er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson. Denne dagen oppfordres alle til å synge disse tre versene (vers 1., 7. og 8)
Her er sangteksten:

1.
1. Ja, vi elsker dette landet
som det stiger frem
furet, værbitt over vannet,
med de tusen hjem.
Elsker, elsker det og tenker
på vår far og mor,
og den saganatt som senker
drømmer på vår jord.

7. Norske mann i hus og hytte,
takk din store Gud!
Landet ville han beskytte,
skjønt det mørkt så ut.
Alt hva fedrene har kjempet,
mødrene har grett,
har den Herre stille lempet,
så vi vant vår rett.

8. Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem,
furet, værbitt over vannet,
med de tusen hjem.
Og som fedres kamp har hevet
det av nød til seir,
også vi, når det blir krevet,
for dets fred slår leir.