Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Hva skjer Drammen Havn Tester dyrking av tunikater for å rense Drammensfj
Et testanlegg for tunikater settes ut i Drammensfjorden. Foto: Drammen Havn og Pronofa.
Drammen Havn, Ocean Industry Forum Oslofjord, Pronofa, NMBU og Kongsberg Gruppen jobber sammen i et spennende forprosjekt. Prosjektet, som har fått navnet Mission Oslofjord, har som mål å undersøke hvordan naturbaserte løsninger kan bidra til både miljøforbedring og ny næringsutvikling i Oslofjorden.
- Tunikater er marine dyr som finnes naturlig i fjorden, inkludert rett under kaianleggene våre. De lever av å filtrere ut mikroorganismer og andre partikler fra vannet, og er effektive til å fjerne næringsstoffer som nitrogen, sier Gudveig Bellen Nordahl, HMS-leder i Drammen Havn.
Bellona har beregnet at 40 hektar med tunikater kan rense 200 tonn nitrogen årlig, tilsvarende kapasiteten til Oslos nye renseanlegg.
Som del av Mission-Oslofjord-prosjektet, er et testanlegg for dyrking av tunikater utplassert i Drammensfjorden. Anlegget består av et 30 meter langt tau som er senket ned i fjorden. Tunikatlarver vil naturlig feste seg til tauet. Samtidig som tunikatene vokser, renser de vannet rundt seg.
- For å dyrke tunikater i fjorden, trenger de bare noe å vokse på. Til høsten skal vi sjekke utstyret. Det blir spennende å se om tunikatene trives og har festet seg, sier Bellen Nordahl.
Det er en kjent sak at nitrogen fra jordbruk og avløp skaper problemer i fjorden og fører til dårlig vannkvalitet. Drammen Havn lever av fjorden i sin daglige drift og ønsker å bidra aktivt til en renere fjord.
– Vi i Drammen Havn er opptatt av å være en aktiv medspiller i det grønne skiftet. Det er viktig for oss å bidra til prosjekter som både gir ny kunnskap og peker fremover. At havna vår nå brukes til å teste en naturbasert løsning som kan rense fjorden og samtidig skape verdier, er vi stolte av å være med på, sier Ingvild Sedahl, kommunikasjons- og markedsansvarlig i Drammen Havn.
Som del av prosjektet, sees det også på hvordan naturbaserte løsninger kan bidra til næringsutvikling. Tunikater inneholder protein, cellulose og fett som kan brukes i mat, fôr og andre biobaserte produkter.
Pronofa, en av partnerne i prosjektet, produserer allerede tunikatbasert mat under merkenavnet Purply, tilgjengelig via Oda. De åpnet sitt første kommersielle anlegg i Møre og Romsdal i mai, og ønsker nå å finne egnede lokaliteter i for produksjon i Oslofjorden.
– Vi tror tunikater kan bli en viktig del av løsningen både for fjorden og for framtidas matproduksjon. De renser vannet mens de vokser, og kan brukes til å lage mat og fôr. Det er rett og slett en bærekraftig ressurs med stort potensial, sier Magnus Petersen i Pronofa.
Selv om tunikater er først ut, vurderer Mission Oslofjord også andre naturbaserte løsninger med stort potensial – som blåskjell, østers, tang og tare. Ulike arter trives i ulike deler av fjordsystemet, og prosjektet kartlegger nå hvilke metoder som egner seg hvor.
© Byen Vår Drammen/Destinasjon Drammen 2025. Copyright