Kåre Øijord – En mann, hans tid og hans landskap

Se digital preview av vårens store utstilling på Drammens Museum «Kåre Øijord – En mann, hans tid og hans landskap» før dørene åpnes for publikum torsdag 11. februar kl. 11.00.
Kurator for utstillingen Åsmund Thorkildsen.

Museet er åpent hver dag fra kl. 11. 00 – 15.00.

Kåre Øijord (1921-2016) var en betydelig kunstner med bolig i Drammen. Hans maleri står i den store franskinspirerte tradisjonen der spontan penselføring, frisk fargebruk, stor innlevelse i motivet og en malemåte der maleren med kropp og sjel interagerte med motivene og skapte svært vitale og uttrykksfulle bilder. Øijord var elev av Jean Heiberg, som i likhet med Henrik Sørensen hadde vært elev av selveste Henri Matisse i Paris på begynnelsen av 1900-tallet.
Kåre Øijord malte bilder av steder og hans gjennomførte moderne maleri tolket landskap som frembringelser det strålte ånd og liv ut av. Det er ikke så vanlig lenger å snakke om «ånd» og «sjel», men i Kåre Øijords tilfelle blir det platt og på grensen til meningsløst å ikke trekke inn hele mennesket slik det lever i spennet mellom himmel og bakke, mellom himmel og helvete. Kåre Øijord hadde en av de dypeste og mest gruvekkende erfaring et menneske i Europa kunne ha på 1900-tallet. Han ble som student under 2. verdenskrig arrestert og brakt til konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Drammens Museum tar smitteverntiltakene på alvor og vil sørge for en trygg besøksopplevelse for alle.