Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Opplevelser Oi! Drammen Bymagasin Går i dialog med de som trakasserer
Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Brakar
- Etter forskning som viste at det var store mørketall når det gjaldt rapportering av rasisme på kollektivtrafikken, laget Brakar en kampanje som tok tydelig avstand fra hets og trakassering av enhver art. Kampanjen fokuserer også på at folk må si fra dersom det skjer, sier Kjersti Danielsen Nordgård, salgs- og markedssjef hos Brakar.
Brakar fikk med seg helt vanlige mennesker som har opplevd ulike former for trakassering og hets på bussen for å fronte kampanjen. Blant disse er Michael Schøyen.
– Jeg har veldig mange ganger opplevd både skjult og åpen trakassering når jeg er på kollektivtransport. Det kan være mange som ser dette og ikke tenker så mye på hvordan det oppleves for den som blir trakassert. Derfor synes jeg det er veldig viktig at det snakkes om, sier Michael.
Michael opplever stadig at folk ikke setter seg ved siden av bussen, men når de setter seg ved siden av, så er det heller ikke alltid like hyggelig.
– En gang satt det seg en fyr ved siden av meg som spurte hvor jeg kom fra, begynte å snakke en etterligning av swahili til meg og kalte meg rasistiske ting. Jeg har også opplevd å være sammen med kompiser på kollektivtransport, der vi har møtt folk som sa at de skulle skade oss og kalte oss skjellsord, sier han.
Han merker godt når folk ikke tør å se på han, eller at de holder ekstra godt på veska si i nærheten av han. I tillegg til de tingene han selv har opplevd, får han også historier fra venner som opplever lignende ting. Selv om han blir sint på de som slenger ut rasistiske kommentarer, velger han å gå i dialog med de det gjelder.
– Når de kommer med kommentarer til meg, så er det fordi det er noe de ikke forstår, eller noe de er redde for. Jeg prøver derfor alltid å snakke med dem på en fin måte, spørre hva de mener og prøve å forstå hvorfor de gjør slik de gjør. På den måten kan jeg kanskje skape mer forståelse hos dem når jeg forklarer hvordan det oppleves for meg, sier Michael.
Michael kom til Drammen som flyktning i 2003. Det var ikke alltid like enkelt på skolen, og han havnet gjerne ofte i bråk fordi han ble plaget av andre barn. Han har lovet seg selv å aldri slå noen igjen. Grunnen til at han nå går i dialog fremfor å ta igjen på andre måter, er det en lærer som har æren for.
– En av lærerne mine på barneskolen tok meg til side da det hadde endt med at jeg og noen andre barn kastet stein på hverandre. Hun sa at jeg er bedre enn det og at jeg må heve meg over dem. Da bestemte jeg meg for å huske det videre. Da jeg var yngre så visste jeg ikke hva det ville si å være bedre, men jeg har lært mye om det fra barneskolen og frem til nå, sier Michael.
Han håper samtalen han har med de som trakasserer og hetser, fører til at de ikke gjør det igjen. Gjennom musikken sin setter han også ord på det han opplever, og prøver å få folk til å forstå. Musikken legger han gjerne ut på Tik-Tok, der han begynner å få en del følgere.
– En ting som bringer meg mye lykke, er at jeg velger å ikke dømme noen, heller ikke de som kommer med rasistiske kommentarer. Det er fordi jeg ikke kjenner bakgrunnen for kommentarene de kommer med. Det kan hende folk ikke skjønner at det de sier er rasistisk, og det er akkurat det konklusjonen er 90 prosent av gangene, sier Michael.
Metoden han bruker for å imøtegå kommentarer og annen trakassering, har også ført til at han har fått gode venner.
– Når vi forstår hverandre så har vi plutselig funnet ut at vi har mye til felles og fortsetter å møtes, sier han.
Etter at kampanjen ble synlige på busser og i andre kanaler i området, merker Brakar at det er en økt bevissthet rundt å melde fra om mobbing, hets og trakassering på bussen.
– Selv om tallene er små, er det en prosentvis stor økning. Tidligere har vi hatt fra 1-3 henvendelser i året, mens det i 2022 kom 16 henvendelser. Brakar følger opp alle henvendelser i den grad det er mulig. Det gjelder selvfølgelig særskilt når passasjerer sier de opplever trakassering fra sjåfør, eller når sjåfør opplever dette fra kunder, sier Kjersti Danielsen Nordgård.
I 2021 sa i snitt fire prosent at de har opplevd trakassering. Rundt 80 prosent av disse sier dette kommer fra medpassasjerer de ikke kjenner. Brakar har satt opp en egen e-postadresse for varsler som har med trakassering å gjøre: sifra@brakar.no.
I fjor fikk kampanjen vår «This is how we roll» mye oppmerksomhet. Brakar fortsetter med den i år, fordi det er et tema som det fortsatt er svært viktig å sette fokus på. I slutten av 2021 viste en undersøkelse at 4 prosent av våre passasjerer hadde opplevd trakassering på bussen. I faktiske tall vil det si over 40.000 personer.
© Byen Vår Drammen/Destinasjon Drammen 2025. Copyright