Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Opplevelser Oi! Drammen Bymagasin Gjenåpner Marienlyst gård
Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Kine Myrvold Olsen og Drammens Museum
I 20 år har innsiden av Marienlyst gård vært utilgjengelig for publikum. Den gamle lystgården huser massevis av historie, både for Drammen, nasjonalt og internasjonalt, som Drammens Museum nå gleder seg veldig til å vise frem. I et mangeårig prosjekt skal lystgården restaureres og åpnes opp litt etter litt.
– Vestfløyen vil restaureres først, og deretter kommer resten av husene. Vi har ingen sluttdato og har beregnet at dette er en prosess som vil ta flere år. Gjennom hele prosjektet skal vi involvere ulike yrkesgrupper som fokuserer på tradisjonshåndverk og som kan lære dette videre, sier Nina Høye, konservator hos Drammens Museum og prosjektleder for Marienlystprosjektet.
For å kunne etablere prosjektet som en læringsarena har de fått 4,2 millioner kroner i støtte fra Håndverksløftet, Sparebankstiftelsen DNB sin satsing på tradisjonshåndverk.
Nina Høye, konservator og prosjektleder for Marienlystprosjektet, og Hege Møller Hermansen, publikumskoordinator. Foto: Kine Myrvold Olsen
Marienlyst gård ble bygget som en lystgård for familien Weyer i 1770-årene. Gården lå landlig til på Strømsø-siden av elva, og her kunne de trekke seg tilbake fra byens larm. Gården har hatt flere herskapelige eiere, men det var da grosserer og skipsreder Hans Malling kjøpte gården i 1809 at den fikk navnet Marienlyst. Den ble oppkalt etter hans kone, Elisabeth Marie Tidemand.
– Det er mange som tror at Marienlyst er i området der fotballstadion ligger, men faktisk var området der en del av lystgården før i tiden. De hadde et stort område for dyrket mark her før i tiden, sier Hege Møller Hermansen, publikumskoordinator hos Drammens Museum.
I 1909 ble gården solgt til Drammen kommune, som ga den til museet. Da ble Østfløyen og Nordfløyen innredet med stilhistoriske møbler.
Østfløyen til Marienlyst sett fra hagen. Foto: Drammens Museum
Det er en stor jobb å restaurere en slik gammel lystgård. Utvendig skal blant annet noe råteskadet trevirke skiftes ut, original takstein skal vaskes og suppleres og det skal males med linoljemaling. Innvendig skal det i et parallelt prosjekt bestemmes hvilke tidsperioder man skal prioritere på farger, tapeter og interiør.
– I Østfløyen, som var hovedhuset på gården, finner man blant annet malt veggtapet som er fra 1770-tallet. Tapetet viser mennesker som er malt i ulike situasjoner, sier Nina.
Overalt finner man spennende spor fra ulike epoker. Lag på lag med tapet gjør at man kan bla seg tilbake i tid.
– Alt skal ha en sammenheng og helhet. Vi er også veldig opptatt av at alt vi gjør skal stå seg for ettertiden, sier hun.
Hagen og lysthuset i hagen ble satt tilbake til sin fordums prakt i 2006-2008. Da ble det gjort et møysommelig arbeid med å finne planter, blomster og busker som de hadde på den tiden da gården ble bygget. I dag fremstår hagen som en flott perle midt i Drammen.
Marienlyst gård ligger flott til inne på området til Drammens Museum. Foto: Drammens Museum.
Drammens Museum ønsker å invitere drammensere og andre som er interesserte til å ta del i hele prosessen.
– Det er mange som går forbi lystgården hver eneste dag, men det er nok ikke så mange som kjenner historien til denne nasjonale kulturarven som vi har midt i byen. Det vil vi gjøre noe med og skal derfor ha en åpen prosess der vi sakte, men sikkert, gjør Marienlyst mer kjent og gir den tilbake til drammenserne, sier Hege.
Det kommer til å bli arrangert utstillinger i Østfløyen og Nordfløyen i årene fremover. Først ut er en leketøysutstilling denne høsten. Her skal noen av de flotteste rommene i Nordfløyen fylles med leker fra 1700-tallet og frem til i dag.
– Dette er en utstilling som passer for hele familien. Det kommer til å være leketøy som bringer frem minner hos både oldeforeldre, besteforeldre og foreldre. Samtidig er det gøy for barna å se hva man lekte med før i tiden, og sammenligne med hva som er populære leker i dag, sier Nina.
Hvis du vil se mer om prosjektet og vite mer om leketøysutstillingen og andre fremtidige utstillinger, kan du følge med på drammensmuseum.no og i deres sosiale kanaler.
English summary
Drammen Museum will undertake a major restoration project on the manor house Marienlyst, located on the museum's grounds. They aim to 'give it back' to the city. You can follow the restoration process on drammensmuseum.no and their social media channels.
ANNONSE:
© Byen Vår Drammen/Destinasjon Drammen 2025. Copyright