Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Opplevelser Oi! Drammen Bymagasin Grønt på Godsen
Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Tom Atle Bordevik
ANNONSE
På Godsløkka i Nybyen skal vi i Bane NOR Eiendom bygge rundt 750 boliger av ulike typer - alt fra leilighetsbygg til townhouse. De nye boligene strekker seg fra Konnerudgata og helt opp mot Smithestrøm Gård. Lengst vest på Godsløkka blir den nye Smithestrøm park etablert. Her blir også det historiske hageanlegget til Smithestrøm gård en del av parken som åpnes for allmennheten. Under det som er i ferd med å bli park ligger allerede de nye jernbanesporene i tunnel, og når denne åpner i 2025 vil både parken og den gamle traseen for Vestfoldbanen forvandles til en frodig gang- og sykkelvei. Det vil hele Drammen få glede av.
– Det kommer til å bli et sted med urban puls for de som ønsker å være tett på kvalitetene storbyen har å by på, sier Joachim Hovestøl, prosjektsjef hos Bane NOR Eiendom.
Den gamle godsterminalen, som nå bare kalles Godsen, er det eneste bygget som vil stå igjen på området. Bygget har en historie helt tilbake til 1909, og ble i år innlemmet i Drammen sitt «Blått skilt»-prosjekt over sentrale kulturminner i byen. Godsen har vært et lukket industriområde nesten hele tiden. Det har det blitt en endring på nå.
– Det er flere år til Godsløkka står ferdig utbygd, men vi ønsker å skape en identitet til stedet allerede nå. Det gjør vi ved å åpne opp Godsen og skape aktivitet der. Godsen er selve hjertet i Godsløkka, sier Joachim.
Gjennom brukerundersøkelser har vi funnet ut hva naboer og folk i Drammen ønsker seg i Godsen, og i samarbeid med blant annet Evas Grønne Hage er vi i gang med å fylle Godsen med mye av det folk ønsker seg her. På denne måten blir Godsen sakte, men sikkert, tatt mer i bruk.
Evas Grønne Hage brenner for urbant landbruk og grønn byutvikling, De er involvert i mange prosjekter i byen. I mars i år flyttet de inn på Godsen, men de har samarbeidet med Bane NOR Eiendom siden 2021.
– Et av prosjektene vi er aller mest stolte av, er skolehagen. Det er flere skoler som har en egen hage der elevene kan få lære mer om landbruk i praksis, men ofte blir det ikke prioritert på grunn av ressurser. Derfor har vi fått midler til å etablere et prøveprosjekt med en besøksskolehage på Godsen, sier Cathrine Lie, daglig leder i Evas Grønne Hage.
Elevene har fire samlinger i prosjektet. I starten av september var siste samling, og da fikk elevene høste grønnsakene og koke en deilig grønnsakssuppe.
– Det er mye begeistring, spørsmål og glede hos elevene, og det er veldig gøy å se, sier hun.
Evas Grønne Hage viser at det er mulig å dyrke grønnsaker midt i byen. Utenfor Godsen har de plantekasser med mye deilig mat.
I løpet av det siste året har det vokst frem flotte blomster i de nye blomsterkassene i Tollbugata. Evas Grønne Hage fikk i oppdrag å plante i kassene da innehaverne av butikker, spisesteder og barer i Tollbugata hadde kjøpt dem inn for å gjøre gata litt triveligere.
– Her har vi introdusert stedegen natur til blomsterkassene, så det du ser der gjennom våren og høsten, er det samme du vil se om du går tur i Bragernesåsen eller Strømsåsen. På den måten sprer vi ikke fremmedarter i området. Samtidig utvikler de seg på en måte som gjør at man får en ny opplevelse omtrent hver gang man går der, sier Cathrine.
De har også en andelshage ved Bragernes kirke der hvem som helst kan leie en andel. I alt er det 20 andeler.
Et av de aller viktigste prosjektene deres for å spre budskapet sitt, er at de har etablert et ressurssenter for urbant landbruk. Her har de samlet kompetanse og krefter som eksempelvis eiendomsutviklere kan benytte seg av når de skal utvikle et nytt område.
– Det startet med et forprosjekt i 2020, om hvordan vi kan få til mer urbant landbruk i Drammen. Nå har det vokst til et stort nettverk. Her kan alle bedrifter som er interessert i å lære mer om urbant landbruk bli medlem og benytte seg av kompetansen til ulike prosjekter, sier hun.
Cathrine og de andre som jobber i Evas Grønne Hage merker en økende interesse for urbant landbruk, noe de er veldig glade for. Mange søker seg til dem for å bidra. De tror at litt av grunnen er at det å grave i jorda, så og høste grønnsaker, er en motvekt til skjerm, kontorjobb og andre ting i en hektisk hverdag.
– Det er bevist at man faktisk blir lykkeligere av å jobbe med jord og ute i naturen, og det er bare én av mange gode grunner til å drive med dette, sier hun.
I tillegg til å sørge for at det blir liv i området gjennom Evas Grønne Hage, har de også fått en rolle som koordinator for annen aktivitet på Godsen. Det har vært konserter, utstillinger og marked. Det er også flere bedrifter som har flyttet inn i bygget.
– Det er veldig gøy å være med på å bygge noe fra bunnen, være litt rebell og prøve ut nye ting her. Bygget er veldig pent og fortjener både å bli tatt vare på og sett, så vi håper det vil skje mye her fremover, sier Cathrine.
Joachim Hovestøl er veldig fornøyd med å ha Evas Grønne Hage på plass. Han kaller Cathrine for en lokal ildsjel i Drammen med mange jern i ilden. Slik skapes det resultater av.
– Vi ønsker å ha mye aktivitet i bygget de neste årene, og sammen med Evas Grønne Hage og de andre som holder til på Godsen skal vi gjøre bygget til et godt møtested. Sammen har vi startet på prosessen med å stedsskape Godsen, og den fremtidige bydelen Godsløkka, til et godt sted å være, sier Joachim.
© Byen Vår Drammen/Destinasjon Drammen 2025. Copyright