Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Opplevelser Oi! Drammen Bymagasin Mote, innovasjon og tradisjon
Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Tom Atle Bordevik
28 år har gått siden Jorunn Hagen Bø og Sidsel Stensrud pnet dørene til Ulla Garn og Broderi i Torvhallen på Bragernes. Faktisk i de samme lokalene som Ask & Loke holder til i nå. Jorunn hadde jobbet i postverket i mange år, og da hun var i permisjonen med sitt redje barn, Elin, begynte hun å tenke på å finne på noe annet.
– Jeg hadde jobbet litt garnbutikk tidligere, og har alltid vært interessert i faget. Jeg strikket min første vest med Marius-mønster allerede i 4. klasse, sier Jorunn.
Likevel var det litt tilfeldigheter at det ble nettopp garnbutikk sammen med Sidsel. Hun skulle bare forhøre seg litt, og ringte garnbutikken hun hadde jobbet i tidligere.
– Sidsel jobbet i den butikken, og selv om vi knapt kjente hverandre fra før så bestemte vi oss etter hvert for å starte sammen. Det var helt tilfeldig, men likevel en mening med at det var akkurat hun som tok telefonen den dagen jeg ringte til butikken, sier Jorunn, og legger til:
– Vi hadde så tro på hverandre og respekterte hverandres situasjon med tanke på familie og andre ting. Jeg kunne ikke bedt om en bedre kollega.
Hun turte ikke å si opp jobben i postverket, så i to år jobbet hun nattevakt der og i butikken på dagtid. Samtidig som hun hadde tre barn hjemme, hund, mann og var dugnadsansvarlig i korpset i mange år.
– Godt samarbeid både på jobb og på hjemmebane var nøkkelen for å få det til å gå rundt i den perioden, sier hun.
Vi spoler en del år frem i tid. I 2017 gikk Sissel av med pensjon, og datteren Elin hadde blitt 24 år og bestemte seg for å gå inn i driften. Elin har nærmest vokst opp i butikken, men det var ikke planen å jobbe her.
– Jeg har alltid vært glad i fart og spenning, og skulle bli politietterforsker helt til jeg startet på videregående. Jeg jobbet her på fulltid da jeg hadde et pauseår fra videregående, og det var da jeg skjønte at det å drive butikk handlet om mer enn å stå bak disken. Jeg fikk være med på messer, innkjøp og drift, og da fikk jeg øynene opp for at dette var gøy, sier Elin.
– Ja, det var i pauseåret jeg så at dette var midt i blinken for deg. Men jeg har også vært veldig opptatt av at det ikke skal være noen plikt for deg å drive butikken, skyter Jorunn inn.
Det er tydelig at mor og datter har et godt samspill. De er engasjerte og utfyller hverandre. De tror på mange måter at det er en stor fordel at de er to generasjoner som driver sammen.
– Vi er gode på hver våre ting, og har derfor delt driften helt naturlig mellom oss. Jorunn står mer i butikken og tar en del av det administrative, mens jeg tar meg av nettbutikken og alt som har med markedsføring å gjøre, sier Elin. Hun kaller aldri Jorunn for «mamma» på jobb. De prøver å skille så mye som mulig mellom jobb og privatliv.
Elin Bø og mamma Jorunn Hagen Bø tror det er en stor fordel at det er to generasjoner som driver Ulla Garn & Broderi sammen. De har store planer for butikken de neste årene.
Å drive garnbutikk nå er noe helt annet nå enn da Jorunn startet. Håndarbeid, og kanskje spesielt strikking, har fått en voldsom oppsving de siste årene. Det er gammel tradisjon blandet med ny mote, og ikke minst nytt handlemønster.
– Før var det en vesentlig eldre kundegruppe, nå triller barnevognene inn. Vi skal favne over alle aldre og må være «på» hele tiden, sier Jorunn.
De jobber hele tiden med å finne ut hvorfor akkurat deres butikk skal være interessant. Begge er kreative, men de er ikke redde for å si fra til hverandre dersom det er noe de tror at ikke vil funke.
– Ofte kan jeg komme med en idé og sende ballen videre til Elin som må finne ut av hvordan det eventuelt kan løses nettbutikk og med annen markedsføring. Noen ganger bruker vi ideen, andre ganger må jeg legge den fra meg igjen, men ofte finner vi en balanse som funker for begge, sier Jorunn.
For nesten to år siden fikk Elin sitt første barn. Selv om drømmen om å bli politietterforsker er lagt på hylla, og motorsykkelkjøringen og boksingen hun liker å drive med kanskje må vike for tid med datteren, begynte hun allerede på barselavdelingen å jobbe med en ny idé for Ulla.
– Datteren min ble født prematurt, og på nyfødt intensiv-avdelingen så jeg at de hadde hjemmestrikkede tepper som babyene fikk. Jeg spurte sykepleierne om teppene, og de fortalte at de ble levert fra både privatpersoner og frivillige organisasjoner. Det var godt å kjenne på den kjærligheten fra en helt fremmed da vi var i den situasjonen, og jeg tenkte at Ulla også hadde noe å bidra med der. Jeg visste at det fantes lignende prosjekter fra før, men ønsket å bruke våre kanaler til å spre det hyggelige budskapet, sier Elin.
Dermed var prematurprosjektet i gang, og siden har de levert ca. 200 tepper og 280 småprosjekter som votter, sokker og luer til nyfødt intensiv. Når kundene leverer inn noe til prosjektet får de en rabattkupong på 15 prosent.
– Vi opplever at de som leverer inn til prematurprosjektet ikke er ute etter rabattkupongen. De legger virkelig sjela si i teppene de leverer inn, sier Jorunn.
De tar også imot luer til barn og voksne på kreftavdelingen gjennom det frivillige prosjektet «Kjærlighet og varme på veien».
Men så er spørsmålet: Hvordan har de tenkt til å fortsette å være den butikken kundene foretrekker å handle hos. For noen år tilbake begynte de å åpne klokken 8 i stedet for klokken 9 for å treffe kundene som hadde vært på nattevakt, eller de som hadde vært hos legen eller tannlegen rett i nærheten av dem. Det ble en stor suksess, og allerede første dag kom det kunder fra klokken 8. Flere konkurrenter har kommet til, netthandelen har kommet for å bli, og de merker at det blir færre «faste kunder». Hvilke nye ideer har Elin og Jorunn, og hva er drømmene deres for fremtiden?
– Drømmen er å fortsette å utvikle oss og prøve å ligge i forkant med trender, utvalg og kvalitet. Vi må fortsette å jobbe mot at kundene skal komme til vår fysiske butikk, der de kan få gode faglige råd og bred kompetanse. Vi håper at nettbutikkene vil fortsette å være et supplement og ikke vil ta over for butikker som oss som brenner for fagkompetanse, og minst det å få møte og bli kjent med kundene våre, sier Elin, og legger til:
– Om man skal tenke litt større, så har vel min store drøm alltid vært å starte en litt større butikk med tre etasjer: Én etasje med garn, én med broderier og én med stoffer og sytilbehør. Kommer de rette investorene og lokalene på banen, kan det kanskje bli til om noen år.
Annonse
© Byen Vår Drammen/Destinasjon Drammen 2025. Copyright