Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Opplevelser Oi! Drammen Bymagasin Over gjennomsnittet interessert i sjokolade
Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Tom Atle Bordevik
For 15 år siden brukte Odd Arild Ringen penger han hadde til overs etter et hussalg til å kjøpe 60 kilo kakao.
– Jeg er over gjennomsnittet glad i sjokolade og vet jo at melkesjokolade ikke er det sunneste man kan spise.
Av de 60 kiloene jeg kjøpte så spiste jeg litt og solgte litt til noen helsekostbutikker i Oslo. Det var vel starten på interessen for hva man kan bruke kakao til, sier Odd Arild.
Engasjementet hans skinner gjennom når han snakker om økologisk kakao og raw-kaker. Kakao er blant de mest komplekse matvarene som naturen produserer, og man har også kunnet lese mye opp gjennom årene om at de som plukker kakaobønner ikke har gode arbeidsvilkår. For å være sikker på at hele næringskjeden i kakaoen han importerer har gode vilkår, har han selv reist til Peru for å besøke kakaobøndene.
– Jeg har hatt den samme leverandøren i alle 15 årene. Det er et kooperativ med små bønder som produserer etter fairtrade-prinsippet.Det var fint å være der selv for å se at de som jobber på gårdene har gode vilkår, sier han.
Importen skjer gjennom firmaet Økosjokolade, som ble startet for 15 år siden. Hele tiden har strategien vært å vokse organisk: Selge litt, men heller ikke glemme å nyte en del av den gode sjokoladen selv.
– Etter hvert begynte jeg å importere blokker på 30 kilo som jeg lagret i kjellerleiligheten til foreldrene mine. Moren min var lagersjef i en periode. Vi kappet opp blokkene i mindre biter og kjørte inn til ulike helsekostbutikker i Oslo for å levere én gang i uken. Nå tar grossisten til helsekostkjedene inn produktene fra Økosjokolade og siden jeg fortsatt er den eneste ansatte i firmaet, så har jeg nå satt bort pakkingen til Lier Asvo, sier Odd Arild.
Han har nemlig flere jern i ilden. Hvis du drar kjensel på ham, så er det kanskje fordi du har sett han bak disken på kafeen han eier og driver, nemlig Criollo Sjokoladebar i Tollbugata. Det er derfor ikke så rart at han ikke har mulighet til å pakke og gjøre alt selv i Økosjokolade - til tross for arbeidsuker på opp mot 60 timer.
Nye kunder finner stadig veien til Criollo i Tollbugata.
Criollo ble til som et resultat av at det hadde vært et slikt sted han selv hadde satt pris på å ha i byen. Ettersom han bor i Drammen, var det derfor naturlig å starte kafeen her. I 2019 ble drømmen til virkelighet, da han fant det perfekte lokalet i Tollbugata.
– Vi produserer kaker, sjokolade og annen mat selv og som vi selger i kafeen. Alt er uten raffinert sukker, men søtet med bedre alternativer som dadler, yaconsirup og kokosblomstsukker. Alt er plantebasert og dermed vegansk. Vi har også sjokoladekurs der vi lærer bort å lage ulike varianter av sjokolade, sier Odd Arild.
Da Criollo ble startet, hadde han allerede laget flere oppskriftshefter til hvordan man kunne lage sjokolade og raw-kaker selv. Det er disse oppskriftene de startet med. Nå utvikler Odd Arild og de andre ansatte stadig nye kaker eller sjokoladesmaker som de selger. Det fine med å ha alle råvarene lett tilgjengelig, og kort vei til beslutningene, er at de kan teste ut hvordan ulike ting selger før de lager mye.
– Vi har alltid smaksprøver til kundene våre når vi lager nye smaker til sjokoladeplatene. Det er bare en av mange ting vi gjør for å yte den lille ekstra servicen som nok er litt av grunnen til at vi fortsatt er her, sier han.
Odd Arild og teamet hans lager de nydeligste fristelsene med sin hjemmelagede sjokolade. Her er flere konfekt-varianter.
Han gleder seg over at stadig flere oppdager Criollo. I starten var det mest de som var opptatt av yoga, selvutvikling, økologi og kosthold som fant veien til kafeen, men målgruppen har med tiden utvidet seg - i takt med at han har truffet et voksende marked.
– En av tingene jeg har blitt overrasket over, er at vi har skapt en sosial møteplass for mange her. Folk som ikke kjenner hverandre fra før snakker sammen mellom bordene. Vi har rett og slett verdens hyggeligste kunder, og jeg er sikker på at man finner noe her som man ikke finner andre steder. Samtidig har vi en vei å gå for å nå ut til enda flere med vårt nokså unike konsept, sier gründeren.
Da Covid-19 kom, ikke så lenge etter at kafeen hadde åpnet, måtte de gjøre noen grep. Lokalet deres er ikke så stort at man fikk plass til særlig mange uten den nødvendige avstanden, men det løste de med å lage et «regnskogrom», som en hyllest til der kakaoen kommer fra. I regnskogrommet er det en rolig atmosfære. Det henger planter overalt, både på tak og vegger. For at de skal vokse og ha det fint, er det vekstlys i taket. Mange av bildene på veggene er fra da han var i Peru og besøkte kakaobøndene. Møblene er gjenbruk, som omtrent alt annet interiør i kafeen.
«Regnskogrommet» på Criollo er en hyllest til der kakaoen kommer fra.
Navnet Criollo er heller langt fra tilfeldig valgt, selvfølgelig. Det er nemlig tre hovedtyper av kakaobønner som brukes til å lage kakao og sjokolade: Forastero, Trinitario og Criollo.
– Criollo er kakaobønnens Rolls Royce, og det er disse kakaobønnene vi bruker i Økosjokolade sine produkter, sier han.
Annonse:
© Byen Vår Drammen/Destinasjon Drammen 2025. Copyright