Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Opplevelser Oi! Drammen Bymagasin Sørger for at gamle instrumenter blir gjenbrukt
Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen
Hvis du er interessert i gitarer, banjoer eller andre strengeinstrumenter, er 2. etasje i VAREhuset Strømsø sannsynligvis et lite eldorado for deg. Blant bedriftene som har etablert seg i det nye VAREhuset Strømsø er nemlig Strømsø musikk.
– Vi reparerer gitarer og andre strenginstrumenter for privatpersoner og profesjonelle musikere, sier Kjetil Olsen, en av de som står bak Strømsø musikk.
Med seg har han fire andre: Mårten Skogmo, Ola Støkket, Espen Fausko-Johansen og Marius Sjølyst. Det vil si, Mårten er kun med for å føre kunnskapen sin som gitarmaker videre. Han ble ufør på grunn av en MS-diagnose for fem år siden.
– Jeg hadde lokaler i Tollbugata i mange år og skulle legge ned bedriften min fordi jeg har blitt ufør. Da jeg ble spurt om jeg ville være en del av VAREhuset Strømsø, ringte jeg et par av de andre her for å høre om de kunne tenke seg å starte opp noe sammen. Så er jeg bare med litt nå under oppstarten før jeg trekker meg tilbake, samtidig som det er en fin måte å holde kontakten med livet jeg har levd på, sier Mårten.
I lokalet de er den del av, er det flere ulike bedrifter som holder til. Felles for dem alle, er at det dreier seg om gjenbruk, bærekraft og å få møbler, klær, elektronikk, instrumenter eller andre ting til å vare.
– Jeg har tre barn, og ser dette som en mulighet til å gjøre mitt bidrag til den verdenen de skal leve i som voksne. Vi gjør vårt bidrag til miljøet på den måten vi kan best, ved å sørge for at instrumenter blir gjenbrukt. Det er veldig inspirerende å være her sammen med de andre bedriftene. Selv om vi driver med helt forskjellige ting, så tenker vi likt rundt hvorfor vi gjør det. Vi har felles visjoner. Kundene er også veldig reflektere, positive og stiller gode spørsmål, sier Kjetil.
Ola Støkket, Marius Sjølyst og Kjetil Olsen er blant de som står bak Strømsø Musikk.
I verkstedet hos Strømsø Musikk kan de som skal få instrumentet sitt reparert, komme inn for å se hvordan de jobber. De bygger også et lydtett rom der man kan teste instrumentene.
Kjetil og Mårten ble kjent med hverandre da døtrene deres gikk på Kulturskolen sammen for fem år siden, og fant da ut at de tilfeldigvis var i samme bransje. Selv om Kjetil alltid har reparert instrumentene sine selv sine selv, tok han instrumentmakerstudiet under korona.
– Dette skal være et sted der folk skal vite at de får den best mulige faglige hjelpen, og da er det fint å ha utdanningen i orden også, sier Kjetil.
På verkstedet jobber de med å reparere gitarer og andre strengeinstrumenter.
Hovedvekten av kundene deres er privatpersoner, men de har også etablerte musikere, skoler og institusjoner på kundelista. Hvis kundene har et gammelt instrument liggende hjemme som ikke blir brukt, kan det være en del av oppgjøret for jobben. De er nemlig også veldig interessert i kjøpe gitarer og andre strengeinstrumenter som støver ned på loft og i kjellere rundt omkring. De leter på finn.no og setter pris på de som kommer innom for å selge gamle instrumenter til dem.
– Vi setter instrumentene i stand igjen og selger videre. Det finnes også en del instrumenter der ute som for eksempel er laget på norske fabrikker som nå er lagt ned, som det kanskje er ekstra viktig å ta vare på. Det er en del av instrumenthistorien i Norge, sier Kjetil.
Et annet viktig poeng, er at det ikke alltid er de dyreste gitarene som er de beste.
– Gitarer fra en lavere prisklasse kan i mange tilfeller være skikkelig bra, sier Mårten.
De fire er relativt ferske som samarbeidspartnere, men har til sammen lang erfaring innenfor det de driver med. Samtidig har de med seg 23-åringen Marius på laget, som har vært læregutten til Mårten i noen år. Kunnskapen er dermed sikret for neste generasjon også.
Det som må gjøres med instrumentene kan være alt fra å skru til et par skruer, til å måtte tas helt fra hverandre for så å settes sammen igjen.
– Vi holder akkurat nå på med reparasjon av en banjo fra 1920. Der må hele instrumentet tas fra hverandre, og det er en ganske krevende jobb. Limfugene må dampes opp og man må hele veien sørge for at de samme delene kan settes sammen igjen etterpå, sier Mårten.
Det er også plass til å ha gitarundervisning i lokalene til VAREhuset Strømsø, så det er noe de håper å få til etter hvert. De har mange drømmer for fremtiden og ambisjoner for hva Strømsø Musikk skal bli.
– Vi har et mål om å utvikle oss og bli kjent både i drammensregionen og nasjonalt. Strømsø Musikk skal være en respektert forhandler av, og verksted for, instrumenter, sier Kjetil.
Annonse:
© Byen Vår Drammen/Destinasjon Drammen 2025. Copyright