Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Opplevelser Oi! Drammen Bymagasin Viktig at tradisjonene ikke forsvinner
Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen
På Torgeir Vraas plass 5 flyttet Keramikkverkstedet Drammen inn i februar. Hit kommer både unge og gamle for å lære ulike teknikker i keramikk. Ved dreiebenken kan du late som at du er med i filmen «Ghost» med Patrick Swayze og Demi Moore. Ved det store bordet kan du sitte og lære hvordan man bygger ulike ting i leire for hånd.
– De som er her på kurs lager gjerne vaser, kopper, boller og fat. De som er medlemmer her lager mange av de samme tingene, men gjerne litt mer avansert, sier Anniken Jensen, daglig leder hos Keramikkverkstedet Drammen.
Allerede har flere bedrifter hatt sosiale sammenkomster på keramikkverkstedet, og hvis du trenger en idé til en litt annerledes bursdagsfeiring kan du ta en kveld med venner eller familie her.
Anniken har selv en stor interesse for keramikk, men likevel ikke så lang erfaring. Etter å ha vært på keramikkurs i Oslo fant hun ut at det ikke var etablert et lignende sted i Drammen, med fokus på både kurs og medlemmer. Rask research viste at det virket som at flere hadde savnet et slikt tilbud her i byen, og dermed bestemte hun seg for å starte opp.
– Det er mye mindfullness i å sitte ved dreiebenken og konsentrere seg om å lage noe flott i keramikk. Man må starte opp på nytt hvis man gjør noe feil, så de aller fleste sitter i sin egen verden og konsentrerer seg når de holder på med dreiingen, sier hun.
Ifølge Store Norske leksikon hører framstilling av keramikk med blant de eldste menneskelige ferdighetene. Leirkar er kjent allerede fra tidlige steinalderkulturer, og mange av de opprinnelige metodene er fortsatt i bruk.
– Jeg har en stor respekt for tradisjonene rundt keramikk, og synes det er viktig at disse ikke forsvinner, sier Anniken.
Derfor gleder det henne at kursdeltakerne og medlemmene er fra 20 år og oppover. Noen ganger også enda yngre, for ett av kursene som arrangeres er foreldre- og barn-kurs. Dette passer for de fra ti år og oppover.
– Siden det krever litt tålmodighet og styrke å sitte ved dreiebenken, så egner det seg ikke for de aller yngste barna, sier hun.
Per mai 2023 har Keramikkverkstedet Drammen 20 medlemmer, men de har plass til mange flere. Medlemmene kan komme og gå som de vil i åpningstiden fra kl. 8-22. En av instruktørene på kursene pleier å komme innom for å veilede nye medlemmer.
– Medlemmene har veldig ulik erfaring, og er det én ting jeg har lært om keramikk så er det at man aldri blir utlært. Selv de som har holdt på i mange, mange år har noe å lære av hverandre. Derfor er det veldig fint å ha et sted som dette der man utveksler erfaring og lærer håndverket videre til flere, sier Anniken.
Det å lage noe i keramikk er en prosess som tar ganske lang tid. Når man har formet leiren slik man vil ha den, må den først tørke i én uke, og deretter gjennom en råbrann i ovnen på 960 grader. Råbrannen tar to dager. Deretter kan man legge på en glasur for å tette porene i leiren slik at produktet blir vanntett. Deretter må den på nytt inn i ovnen noen dager, denne gangen på 1241 grader. Fra start og til ferdig produkt tar det derfor omtrent 3-4 uker.
Annonse:
© Byen Vår Drammen/Destinasjon Drammen 2025. Copyright