Fem gode grunner til å handle lokalt


I annerledesåret 2020 er det viktigere enn noen gang å være bevisst på hvor du handler.
Det kommer en dag i morgen, og ved å ta godt vare på lokalt næringsliv er du med på å investere i et levende lokalsamfunn, og støtte opp om lokal, trygg handel.

Det å liste opp argumentene for å ha et levende og bærekraftig lokalt næringsliv er ikke vanskelig. En ting ting er at vi beholder mangfoldet av bedrifter, godt utvalg, sikrer lokale arbeidsplasser, sommerjobber og sponsormidler til lokale lag og organisasjoner. Enda viktigere er møteplassene som skaper liv i samfunnet. Hvis det blir færre butikker i sentrum, blir det mindre liv og da blir byen mindre attraktiv.

Altså hver krone som du handler lokalt, er en investering i et levende lokalsamfunn. Uansett om du skal pynte opp hjemmet, bestille mat til kveldskosen, lese en god bok, gi en oppmerksomhet, eller planlegge uken, så har du behov for å handle. Her er fem gode grunner til at du bør gjøre det lokalt, og tips til hvordan du kan gjøre det.
Og du? Det er fullt mulig å handle koronasikkert lokalt. Det viktigste er å handle julegavene tidlig: Ikke vent med å handle julegavene og julematen til lille julaften. Ikke stress når du skal handle. Hold avstand, selv om det tar litt lenger tid. Og vis respekt for hverandre.

Fra sofaen
Det er mange måter å bidra til næringslivet på, og næringslivet finner raskt måter å omstille seg på når markedet forandrer seg.
For de av oss som er i karantene, har hjemmekontor, er permittert eller er hjemme av annen grunn, er det viktig å se muligheter.
Mange butikker og serveringssteder tilbyr hjemlevering, hente selv og take away. Sjekk ut om din lokale favoritt har snudd seg rundt og legger til rette for dette her.
Vis til andre at det er viktig å støtte lokale butikker, ved å like og dele innlegg fra din lokale favoritt og legge til en Facebook-ramme som endrer profilbildet ditt under denne perioden. De små tingene betyr mye, ikke minst når det er mange som gjør det samtidig.

Kortreiste julegaver og fokus på opplevelser
Når du handler lokalt, sparer du lange og unødvendige bilturer. Det er bra for miljøet.
Det å finne julegaver kan være svært vanskelig. Men i Drammen sentrum finner du et mangfold av butikker som tilbyr det «lille ekstra» og de fine nisjebutikkene med utvalg som du ikke finner andre steder. Du kan være trygg på at alle smittevernsregler blir til enhver tid fulgt. De ansatte på din lokale butikk vil yte litt ekstra for å gi deg en god opplevelse, og hjelper deg mer enn gjerne med å finne en julegave som passer. Varene får du med en gang, og du slipper også å være redd for å bli svindlet. En handletur lokalt kan også være en positiv opplevelse i møte med kjentfolk, en hyggelig prat og en fin måte å møtes.

Kjøp nå, bruk senere
Det er en god følelse når du vet at du bruker pengene dine hos en bedrift som betaler skatt til kommunen du bor i, og dermed at pengene går tilbake til byen din. Kommunens skatteinntekter gir bedre forutsetninger for å opprettholde god kommunal service, skoler og eldreomsorg, og fører således til et bedre tilbud til innbyggerne.
Å kjøpe gavekort er en fin mulighet til å støtte lokale bedrifter, bidra til lokal handel og verdiskapning.
Gavekort kan du få i de fleste typer virksomheter, eller du kan kjøpe Citypuls, et felles gavekort for Drammen sentrum.

Ringvirkninger
Stopp innom bakeriet på veien hjem og ta med deg kjæresten på en av byens mange restauranter. La den lokale håndverkeren fikse huset ditt, eller unn deg litt ekstra velvære når er hos frisøren.
Å benytte det brede tilbudet er du med på å opprettholde arbeidsplasser, og øke mulighetene for utvidelser og nyetableringer. Byen vil fremstå attraktiv både som bosted og turistmål. Hvis vi er bevisste vår forbrukermakt, vil dette gi positive ringvirkninger i samfunnet.

I et lokalsamfunn handler det også om å gjøre hverandre gode
Lokale butikker støtter opp om lokale aktiviteter, gjennom sponsing og samarbeid med lokale lag og organisasjoner. De frivillige organisasjonene er langt på vei avhengige av lokale støttespillere for å kunne holde oppe et godt idretts- og kulturtilbud. Desto mer livskraftig næringsliv, desto bedre fritidstilbud til deg og dine barn.

Tenk lokalt, støtt lokalt
Takk for at du står #SammenForDrammen